Відбулося чергове засідання обласної комісії з формування переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області

З метою забезпечення охорони нематеріальної культурної спадщини, наявної на території області, 29 жовтня 2020 року відбулось онлайн засідання обласної комісії з формування переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області.

Першим пунктом у порядку денному обласної комісії було заплановано аналіз моніторингу життєздатності елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області. На основі проведеного аналізу було виявлено, що життєздатність всіх елементів НКС забезпечується прямою передачею знань та практик від носія частіше в межах родини, рідше в межах місця побутування (села, районна чи громади). Майже на кожній території практикується культура споживання (використання чи відтворення) елементу НКС, забезпечення життєздатності елементів та заходи з уникнення загроз його існування.

Луганським обласним центром народної творчості регулярно проводиться ряд заходів для популяризації елементів та забезпечення їх життєздатності, залучення ширшої аудиторії, зокрема й молоді, організація майстер-класів, виставок, експедицій, висвітлення інформації щодо елементів НКС на офіційному сайті ЛОЦНТ та сторінках Центру у соціальній мережі  Facebook.

Другим пунктом порядку денного комісія розглянула питання щодо внесення, елементу НКС «Домашні дріжджі» с. Новобіла Новопсковського району до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області. В ході засідання члени комісії зазначили, що даний елемент НКС має особливе значення для громади області, зберегти та забезпечити його передачу наступним поколінням вкрай важливо. За рішенням експертів одноголосно було прийнято рішення щодо порушення клопотання до управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації щодо внесення до Переліку Луганської області елементу НКС «Домашні дріжджі» с. Новобіла Новопсковського району.