Розпочато підготовку до проведення обласного конкурсу інноваційних проєктів щодо взаємодії з громадою села сільських будинків культури та сільських клубів Луганської області

Луганський обласний центр народної творчості  розпочав підготовку до проведення обласного конкурсу інноваційних проєктів щодо взаємодії з громадою села сільських будинків культури та сільських клубів Луганської області. У 2021 році конкурс інновацій, який відбудеться вдруге, надасть можливість  сільським та селищним клубним закладам презентувати кращі практики своєї діяльності, обмінятися досвідом про новітні моделі дозвіллєвої та іншої діяльності, оригінальні траєкторії розвитку, що відповідають сучасним вимогам та запитам населення.  

З метою забезпечення належної організації та підготовки матеріалів учасників конкурсу, виявлення та розповсюдження досвіду інноваційної роботи, створення комунікаційних зв’язків між спеціалістами закладів культури, 28 січня 2021 року на базі онлайн-платформи Zoom, відбувся онлайн семінар «Підготовка та участь клубних закладів у обласному конкурсі інноваційних проєктів щодо взаємодії з громадою села сільських будинків культури та сільських клубів Луганської області».

У семінарі взяли участь 80 директорів, методистів та працівників клубних закладів усіх районів Луганської області.

Завідувач науково-методичного відділу з організації культурно-дозвіллєвої діяльності, Анжела Филипська  розповіла присутнім про основні умови участі в Конкурсі, окреслила критерії оцінювання, формат і порядок його проведення.

Під час семінару учасники дізнались про специфіку подання, опис, структуру та інформаційне наповнення конкурсних матеріалів у напрямках: розвитку туристичного потенціалу територій, формування і просування їх культурного бренду та позитивного іміджу; покращення культурного та соціального середовища території, формування нових культурних продуктів, підтримку творчих ініціатив та підвищення культурного рівня населення; соціальної адаптації незахищених верств населення засобами культури; підвищення рівня участі молоді у соціокультурному житті громади, підвищення її громадянської активності, формування здорового способу життя.  Обговорили можливі варіанти реалізованих культурних ініціатив, які можуть подаватись на розгляд обласного журі Конкурсу.

У ході бесіди, Анжела Филипська відмітила, що сучасність диктує нові умови функціонального призначення клубних закладів в житті громади. Інновації, які нестримно входять в наше життя вимагають від працівників закладів культури включення у нові моделі надання культурних послуг, впровадження в практику роботи сучасних форм, які здатні розширювати коло відвідувачів, підтримувати і задовольняти їх інтереси. Одним з прикладів таких інновацій може бути проникнення індустрій туризму  в  діяльність клубних закладів.  Сфери співпраці розвитку туристичних послуг клубного закладу можуть базуватися на розвитку фестивальних, спортивно-оздоровчих, краєзнавчих функцій, дослідницької, роботи щодо вивчення історії, традицій свого регіону, створення культурних креативних  просторів. Все це, своєю чергою, стане основою для ініціювання і запровадження нових послуг для місцевої громади, гостей і туристів зокрема.

Бажаємо перемоги майбутнім учасникам Конкурсу. Ми впевнені, що методичні поради та знання, які ви отримали на семінарі  стануть «добрими помічниками» у вашому прагненні надання ефективних культурних послуг мешканцям громад, підтримки їх соціокультурних ініціатив, створення конкурентоспроможного, якісного культурного продукту.

Анкети-заявки, положення та методичні рекомендації незабаром з’являться на сайті Луганського обласного центру народної творчості. Слідкуйте за нашими новинами.

Спеціалісти обласного Центру завжди відкриті для спілкування та активної співпраці. Питання щодо участі в Конкурсі надсилайте за електронною адресою:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (науково-методичний відділ з організації культурно-дозвіллєвої діяльності ЛОЦНТ).