«Ми – нація єдина! Ми – діти твої, Україно!»

                                                                                                  Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!

                                                                                                  Говорять сьогодні дорослі й малі.

                                                                                                  Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,

                                                                                                  Немає такої, як ти, на землі.

 

22 січня Україна щороку відзначає державне свято – День соборності України з нагоди проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Ідея єдності українських земель - соборності України - сягає у глибину віків та бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались гетьмани Б. Хмельницький, І.Мазепа, П. Дорошенко, П. Орлик. У ХVІІ – поч. ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла відображення у працях вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важлива територіальна єдність.

22 січня наш Центр провів тематичний захід «Ми – нація єдина! Ми – діти твої, Україно!», на який було запрошено студентську молодь Сєвєродонецького хіміко-механічного технікуму.

Мета проведення заходу - поглиблення історичних знань про Україну, як державу, зі своєю історією, культурою, народними звичаями та традиціями; розширення кругозору про історію виникнення та святкування Дня Соборності України; формування почуття належності до українського народу, національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ; виховання толерантного ставлення до соціокультурних надбань українців;

 

Під час заходу студенти здійснили відео-екскурс сторінками історії України, переглянули документальні відеоматеріали про злуку УНР та ЗУНР. Наші ведучі – завідуюча відділом народної творчості Наталія Стрєльцова та провідний методист Надія Лебедєва більш детально ознайомили усіх присутніх із Універсалом Директорії УНР, що дало можливість учасникам святкового дійства піднести дух національної гідності та поваги до свого народу.

 

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

Лише в єдності дій та соборності душ ми можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, забезпечення добробуту нинішніх і наступних поколінь українців.